Kasvivärjäykseen ei periaatteessa tarvita kuin lankaa, kattila ja liesi. Ja tietysti kasveja, joista irtoaa väriä. Puretustakin tarvitaan, ellei käytä sellaisia kasveja, joissa puretteita on omasta takaa, esim. raparperia. Itse käytän puretteena alunaa. Joku käyttää myös lämpömittaria, paitsi hiukan tssekkaan paistilämpömittarilla.
Viime kesänä keräsin mesiangervoa sekä pietaryrttiä, joilla pyrin saamaan jonkinlaista vihreää aikaiseksi. Käytin lisänä myös kuparia vihreyden tehostukseen.
En juuri mittaile
tai punnaile käyttämiäni kasveja ja menen muutenkin melkoisella
mutu-tuntumalla.
Käyttämäni langat
olivat pääosin valkoisia, ja harmaistahan niitä parhaimpia
vihreitä saa.
Värjäyskokeiluista
kannattaa ottaa talteen resepti niiltä osin, kuin sen muistaa sekä
aina pieni näyte värjätystä langasta. Seuraavilla
värjäyskerroilla ei saa samanväristä lankaa, vaikka kuinka olisi
kaikki merkinnyt viimeisen päälle tarkasti ylös, mutta
värjäyskertoja ja tuloksia on mukava vertailla myöhemmin.
Värjäyksen kulku
pääpiirteissään:
* Kerää kasveja ja
mahdollisesti kuivaa ne. Kuivattuja kasveja tarvitaan hieman vähemmän
kuin tuoreita ja useimmiten kuivatut päästävät paremmin väriä.
Kannattaa kuitenkin varmistaa asia alan kirjallisuudesta, sillä
esim. morsinkoa ei voi käyttää kuin tuoreeltaan.
* Värjäysliemen
keittäminen: laita käytettävät kasvit kattilaan ja vettä niin
paljon, että kasvit peittyvät. Keitä noin tunti tai vähän yli ja
anna jäähtyä. Siivilöi kasvit pois.
* Kerää kaikki
tarvikkeet:
* Punnitse langat
kuivana (osaat laskea alunan oikean määrän)
* Alunaa tarvitaan
noin 10-15g/100g lankaa
* Lämpömittari on
hyödyllinen varsinkin esim. krapilla värjätessä, kun on tarpeen
tietää tarkka lämpötila
* Kumihanskat
suojaavat käsiä
* Tikkuja ja
ämpäreitä tarvitsee aivan taatusti
* Kalalankaa
vyyhtien sitomiseen
* Maalarinteippiä;
vyyhteihin kannattaa heti huuhtelujen jälkeen kirjoittaa, millä se
on värjätty
* Kastele langat
hyvin kädenlämpöisessä vedessä.
* Tarkasta, että
värjäysliemessä on tarpeeksi nestettä. Ohjeissa usein kerrotaan
tarkkoja vesimääriä, mutta menen itse aika summassa tässä
kohtaa.
Käytän reilusti
kasveja suhteessa lankaan.
* Anna
värjäysnesteen lämmetä noin kolmeenkymppiin (kädenlämpöiseksi)
ja lisää kastellut langat joukkoon. Nosta 40 asteeseen (tuntuu
kädessä jo lämpimältä), ota langat pois. Sekoita tarvittava
määrä alunaa kuumaan veteen ja lisää se värjäysliemeen ja
sekoita. Laita langat takaisin värjäysliemeen ja liikuttele niitä
jonkin aikaa.
* Anna värjäysliemen
lämmön nousta puolessa punnissa 80-90 asteeseen ja pidä se siellä
tunnin ajan. Liikuttele välillä lankoja.
* Jos käytät
jotain lisäaineita (kuparivihtrilliä tms) lisää ne värjäyksen
loppuvaiheessa.
* En itse kovin
usein käytä lisäaineita, joten annan lankojen jäähtyä
värjäysliemessä. Ja huuhtelen vasta sen jälkeen. Viimeiseen
huuhteluveteen tilkka etikkaa tasapainottamaan ja pitämään värit
kiinni.
* Kuivatus varjossa
ja mielellään tasossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti