keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Kasvivärjäys




Kasvivärjäykseen ei periaatteessa tarvita kuin lankaa, kattila ja liesi. Ja tietysti kasveja, joista irtoaa väriä. Puretustakin tarvitaan, ellei käytä sellaisia kasveja, joissa puretteita on omasta takaa, esim. raparperia. Itse käytän puretteena alunaa. Joku käyttää myös lämpömittaria, paitsi hiukan tssekkaan paistilämpömittarilla. 

Viime kesänä keräsin mesiangervoa sekä pietaryrttiä, joilla pyrin saamaan jonkinlaista vihreää aikaiseksi. Käytin lisänä myös kuparia vihreyden tehostukseen.

En juuri mittaile tai punnaile käyttämiäni kasveja ja menen muutenkin melkoisella mutu-tuntumalla.
Käyttämäni langat olivat pääosin valkoisia, ja harmaistahan niitä parhaimpia vihreitä saa.

Värjäyskokeiluista kannattaa ottaa talteen resepti niiltä osin, kuin sen muistaa sekä aina pieni näyte värjätystä langasta. Seuraavilla värjäyskerroilla ei saa samanväristä lankaa, vaikka kuinka olisi kaikki merkinnyt viimeisen päälle tarkasti ylös, mutta värjäyskertoja ja tuloksia on mukava vertailla myöhemmin.


Värjäyksen kulku pääpiirteissään:

* Kerää kasveja ja mahdollisesti kuivaa ne. Kuivattuja kasveja tarvitaan hieman vähemmän kuin tuoreita ja useimmiten kuivatut päästävät paremmin väriä. Kannattaa kuitenkin varmistaa asia alan kirjallisuudesta, sillä esim. morsinkoa ei voi käyttää kuin tuoreeltaan.

* Värjäysliemen keittäminen: laita käytettävät kasvit kattilaan ja vettä niin paljon, että kasvit peittyvät. Keitä noin tunti tai vähän yli ja anna jäähtyä. Siivilöi kasvit pois.

* Kerää kaikki tarvikkeet:

* Punnitse langat kuivana (osaat laskea alunan oikean määrän)

* Alunaa tarvitaan noin 10-15g/100g lankaa

* Lämpömittari on hyödyllinen varsinkin esim. krapilla värjätessä, kun on tarpeen tietää tarkka lämpötila

* Kumihanskat suojaavat käsiä

* Tikkuja ja ämpäreitä tarvitsee aivan taatusti

* Kalalankaa vyyhtien sitomiseen

* Maalarinteippiä; vyyhteihin kannattaa heti huuhtelujen jälkeen kirjoittaa, millä se on värjätty
* Kastele langat hyvin kädenlämpöisessä vedessä.

* Tarkasta, että värjäysliemessä on tarpeeksi nestettä. Ohjeissa usein kerrotaan tarkkoja vesimääriä, mutta menen itse aika summassa tässä kohtaa.
Käytän reilusti kasveja suhteessa lankaan.

* Anna värjäysnesteen lämmetä noin kolmeenkymppiin (kädenlämpöiseksi) ja lisää kastellut langat joukkoon. Nosta 40 asteeseen (tuntuu kädessä jo lämpimältä), ota langat pois. Sekoita tarvittava määrä alunaa kuumaan veteen ja lisää se värjäysliemeen ja sekoita. Laita langat takaisin värjäysliemeen ja liikuttele niitä jonkin aikaa.

* Anna värjäysliemen lämmön nousta puolessa punnissa 80-90 asteeseen ja pidä se siellä tunnin ajan. Liikuttele välillä lankoja.

* Jos käytät jotain lisäaineita (kuparivihtrilliä tms) lisää ne värjäyksen loppuvaiheessa.

* En itse kovin usein käytä lisäaineita, joten annan lankojen jäähtyä värjäysliemessä. Ja huuhtelen vasta sen jälkeen. Viimeiseen huuhteluveteen tilkka etikkaa tasapainottamaan ja pitämään värit kiinni.


* Kuivatus varjossa ja mielellään tasossa.  

Ei kommentteja: